400g cebuli
150g bekonu
2 łyżki oleju
1kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry
Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić wzdłuż na paseczki. Bekon pokroić w drobną kostkę. Cebulę i bekon poddusić razem na oleju.
Dynię obrać, oczyścić z nasion, miąższ pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli z bekonem i dusić przez 5 min.
Zalać wywarem i sokiem pomarańczowym, zagotować. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 20 min. Zmiksować.
Papryczki chili przepołowić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy razem ze śmietaną.
Gotować jeszcze przez 5 min.
Przed podaniem posypać listkami kolendry.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl