30dag płatków owsianych
25dag margaryny
10dag (pół szklanki) mąki pszennej
10dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania
Płatki lekko zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Do płatków dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem.
Dodać cukier, jaja, śmietanę - szybko wyrobić ciasto. Część - 2/3 ciasta ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, cienko posmarować marmoladą i pokryć resztą 1/3 ciasta. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Jeszcze gorące pokroić i posypać cukrem pudrem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl