Marynowana fasolka szparagowa

Składniki potrawy

fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka

Przyrządzanie

Fasolkę obrać z włókien i przyciąć troszkę krócej, niż wysokość słoików, w które będzie (pionowo) pakowana. Wrzucić na kilka sekund do wrzątku aby sparzyć, następnie odcedzić.

Na dno każdego słoika włożyć obrany ząbek czosnku i gałązkę kopru. Wstawić fasolę do słoików, ciasno.

Zagotować garnek octu z wodą w proporcji 5 części octu, 1 część wody, na każdą szklankę octu dodać 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Zalać słoiki wrzącym octem prawie po brzegi. Zakręcić, postawić do góry nogami do wystygnięcia.

Zazwyczaj mija dwa tygodnie zanim fasolka całkiem przejdzie octem, tak, że trzeba być cierpliwym. Dla osiągnięcia ładnego efektu estetycznego można marynować fasolki w różnych kolorach - np. żółtą i zieloną w tym samym słoiku.

Można dodać czerwoną paprykę, pociętą w cienkie paski.

Czosnek z dna takiej marynaty jest również bardzo smaczny.

Tak marynowana fasolka szparagowa, jest doskonała jako przystawka, dodatek do drinku bloody mary, pizzy domowej albo kromek/sandwiczów.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl