Makrela z bakaliami

Składniki potrawy

75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej

Przyrządzanie

Filety z makreli opłukać, osuszyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie odsączyć je, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z obu strona na złoty kolor.

Przełożyć do brytfanki i dodać pokrojone owoce, posiekaną cebulę, przyprawy i masło. Podlać nieco wrzącą wodą i dusić, pod koniec duszenia dodać siekane orzechy.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl