50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Makaron ugotować - ale nie do końca, powinien być lekko niedogotowany. W tym samym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
Ser biały rozdrobnić, wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty (mozzarella, cheddar) zetrzeć na tarce.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem.
Ugotowany makaron wymieszać w misce z białym serem, doprawić oregano i przełożyć do przygotowanego naczynia. Posypać startym żółtym serem.
Zapiekać przez 10 min w gorącym piekarniku, tak aby ser się stopił i lekko zarumienił.
Po wyjęciu udekorować paskami marynowanej czerwonej papryki.
Potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl