225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
starty ser parmezan
Makaron gotować w dużej ilości wody przez 7-8 minut, aż będzie prawie miękki.
Tymczasem na patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu, aż będzie miękka, ale nie rumienić. Dodać czerwoną paprykę, salami i dobrze wymieszać. Podgrzewać na bardzo małym ogniu.
Makaron odcedzić, a następnie włożyć do przygotowanej mieszaniny z salami.
Posypać zieloną pietruszką i przyprawić do smaku. Podawać w dużej salaterce, natychmiast po przyrządzeniu.
W osobnej miseczce podać starty ser.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl