Makaron po nelsońsku

Składniki potrawy

2dag grzybów suszonych lub 20dag pieczarek
20dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Przyrządzanie

Grzyby wypłukać, namoczyć w szklance wody przez 2 godziny, ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (ale wywaru nie wylewać), pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki.

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą. Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać grzyby, dusić razem ok. 5 min. Dodać makaron, wymieszać.

Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać, wymieszać z makaronem. Dodać połowę sera, sól i pieprz, wymieszać.

Włożyć do głębokiego, wysmarowanego tłuszczem naczynia, polać śmietaną wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów, posolić, posypać resztą sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia około 20 min.

Po wyjęciu posypać obranym ze skórki, drobno posiekanym ogórkiem kwaszonym.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl