750g filetów z łososia
2 łyżki stołowe soku z cytryny
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
2 łyżki stołowe oleju
200ml białego wina
400g pomidorków koktajlowych
1 pęczek koperku
kubeczek śmietany
2 łyżki stołowe chrzanu
2 łyżki stołowe oleju
sól, pieprz
Oczyszczone i dokładnie opłukane filety z łososia posypać pieprzem i solą, następnie skropić sokiem z cytryny.
Papryki umyć i osączyć z wody, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w krążki. Podsmażyć na gorącym oleju przez około 10 minut.
Pomidorki koktajlowe sparzyć wrzątkiem i obrać, pokroić w plasterki.
Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarować olejem, włożyć filety z łososia, paprykę i pomidory. Zalać sosem przygotowanym z wina, śmietany i startego na drobno chrzanu.
Zapiekać w temperaturze 200°C, aż sos lekko się zrumieni.
Przed podaniem danie udekorować liśćmi sałaty i gałązkami koperku. Podawać ze świeżym pieczywem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl