MENU
ZWIŃ MENU

Lekki domowy sernik z polewą

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Na początek należy utrzeć żółtka z cukrem i odrobiną zapachu waniliowego. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawać ser oraz proszek budyniowy.

Białka należy utrzeć na sztywno ze szczyptą soli. Nastepnie delikatnie połączyć z masą serową (można dosypać rodzynki).

Tortownicę wypełnić biszkoptami następnie przygotowaną wcześniej masą.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około godzinę w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do przestygnięcia.

Na końcu udekorować polewą czekoladową.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sernik z budyniem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
 
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
 
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Pierniczki miodowe z polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia

Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
 

Sernik malinowy na zimno

Forma potrawy: Ciasta

50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów