Kurki duszone

Składniki potrawy

1kg kurek
1 cebula
100g masła
125ml rosołu lub wody
125ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki pureé

Przyrządzanie

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedzić.

Małe kurki przekroić, na pół, a większe na 4 części. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać masło, włożyć grzyby i smażyć przez 10 minut.

Dodać posiekaną cebulę, koperek, sól i pieprz. Wlać rosół lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić śmietaną i gotować tak długo, aż powstanie gęsty sos.

Kurki podawać gorące z ziemniakami pureé.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl