MENU
ZWIŃ MENU

Kurczę w pomidorach i miodzie

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.

Składniki

 
kurczę o wadze 1,5 kg
2,5 kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150 g masła
100 g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
 

Przyrządzanie

 
Cebulę obrać i utrzeć.
 
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na małe kawałki.
 
Kurczę sprawić zachowując podroby, umyć, osuszyć i pokroić na 8 części.
 
Pokrojone części ułożyć wraz z podrobami na dnie pojemnego rondla. Przykryć pokrojonymi pomidorami. Osolić, dodać masło i cebulę, doprawić szafranem i pieprzem.
 
Przykryć i dusić na umiarkowanym ogniu przez około 35 min. W trakcie duszenia od czasu do czasu wstrząsać rondlem. Dusić do czasu aż mięso będzie bez trudu odchodzić od kości.
 
Uduszone kawałki kurczęcia wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos odparować na wolnym ogniu, intensywnie przy tym mieszajać do czasu, aż na  powierzchni sosu ukaże się stopione masło.
 
Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
 
Dodać miód i cynamon, wymieszać, po czym ponownie dodać kawałki kurczęcia. Trzymać na bardzo małym ogniu przez kilka minut, ostrożnie je obracając.
 
Zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce. Na wrzącej oliwie usmażyć na złoto migdały.
 
Kawałki kurczęcia umieścić na półmisku, obłożyć "konfiturą" z pomidorów, posypać smażonymi migdałami oraz ziarnem sezamowym, po czym podawać od razu, kiedy jest bardzo gorące.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczę tandoori z sosem chilli

Forma potrawy: Dania główne

ok 1,5 kg kurczę
5 dl jogurtu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50 g świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczka szafranu
1,5 łyżeczki soli
 

Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami

Forma potrawy: Dania główne

1 duże kurczę
4 cebule
150 g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Szynka w miodzie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania

Kurczę w cytrynie po chińsku

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania

Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250 ml wody

Do podania:
ryż