Kurczę w pomidorach i miodzie

Składniki potrawy

kurczę o wadze 1,5 kg
2,5kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150g masła
100g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Przyrządzanie

Cebulę obrać i utrzeć.
 
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na małe kawałki.
 
Kurczę sprawić zachowując podroby, umyć, osuszyć i pokroić na 8 części.
 
Pokrojone części ułożyć wraz z podrobami na dnie pojemnego rondla. Przykryć pokrojonymi pomidorami. Osolić, dodać masło i cebulę, doprawić szafranem i pieprzem.
 
Przykryć i dusić na umiarkowanym ogniu przez około 35 min. W trakcie duszenia od czasu do czasu wstrząsać rondlem. Dusić do czasu aż mięso będzie bez trudu odchodzić od kości.
 
Uduszone kawałki kurczęcia wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos odparować na wolnym ogniu, intensywnie przy tym mieszajać do czasu, aż na  powierzchni sosu ukaże się stopione masło.
 
Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
 
Dodać miód i cynamon, wymieszać, po czym ponownie dodać kawałki kurczęcia. Trzymać na bardzo małym ogniu przez kilka minut, ostrożnie je obracając.
 
Zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce. Na wrzącej oliwie usmażyć na złoto migdały.
 
Kawałki kurczęcia umieścić na półmisku, obłożyć "konfiturą" z pomidorów, posypać smażonymi migdałami oraz ziarnem sezamowym, po czym podawać od razu, kiedy jest bardzo gorące.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl