Kurczę w cytrynie po chińsku

Składniki potrawy

1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania
Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250ml wody
Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Kurczę umyć i podzielić na 4 części. Części osuszyć, natrzeć sosem sojowym i odstawić na 20 min.
Imbir obrać i pokroić w płatki. Szalotki umyć i drobno poszatkować.
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.
Zamarynowane ćwiartki kurczaka zrumienić z obydwu stron na silnie rozgrzanym oleju. Dodać imbir i smażyć dalej przez 1 min.
Zalać sosem, zagotować i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 min.
Kawałki kurczaka wyjąć i pokroić w cienkie plasterki.
Do sosu wlać rozprowadzoną w 1 łyżce wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać, dopóki sos nie zgęstnieje.
Kawałki kurczaka wyłożyć na półmisek i podlać sosem. Przybrać plasterkami cytryny i poszatkowaną cebulką. Podawać z ryżem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl