Kurczak z owocami egzotycznymi

Składniki potrawy

1 kurczak (ok. 1,5 kg)
5 papryczek chilli
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1 batat
1 gałązka pietruszki
2 duże banany
2 plastry ananasa
1 laska cynamonu
4 goździki
4 ziarna pieprzu czarnego
5 migdałów
po 1/2 łyżeczki oregano i tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
500ml wody
sól

Przyrządzanie

Kurczaka umyć, pokroić na porcje. Batata obrać, pokroić w kostkę. Migdały sparzyć, zdjąć skórkę. Plastry ananasa pokroić w kostkę. Banany obrać, pokroić na plasterki.
Chilli opiec na patelni, usunąć nasiona, zalać gorącą wodą, odstawić na 20 minut. Osączyć z wody na sicie. Następnie opiec na patelni cebulę, czosnek, cynamon, goździki, ziarna pieprzu, migdały, oregano i tymianek. Przełożyć do miksera, dodać chilli i zmiksować.
W garnku rozgrzać 1 łyżke oleju, włożyć zmiksowane chilli z przyprawami, smażyć 5 minut ciągle przy tym mieszając. Pomidory opiec, zdjąć skórkę, zmiksować i dodać do chilli. Gotowac sos przez 7 minut na małym ogniu stale mieszając. Odstawić.
W płaskim garnku rozgrzać pozostały olej i na dużym ogniu zrumienić pokrojonego kurczaka. Wlać wodę, włożyć gałązkę zielonej pietruszki, posolić, przykryć i gotować na małym ogniu. Po 15 minutach wlać sos z chilli i gotować przez 10 minut. Dodać batata i gotować jeszcze przez 10 minut.
Usmażyć na maśle plasterki banana i kostki ananasa. Dodać do kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.
Ugotowanego kurczaka polać sosem i od razu podawać.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl