1 filet z kurczaka
0,5kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta)
sól
biały pieprz
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente
Brokuły ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, jeżeli się trochę rozgotują danie nadal będzie smaczne. Brokuły odcedzić na sitku i pozostawić do odsączenia.
Filet z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i bardzo krótko podsmażyć na odrobinie oliwy posypując odpowiednio solą, białym pieprzem i przyprawą "Delikat do mięs" (około półtorej łyżeczki).
Im krócej podsmaża się filet z piersi, tym jest bardziej soczysty i mięciutki.
Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio na patelnię do usmażonego kurczaka, wymieszać i od razu zalać śmietaną. Czosnku nie należy zbyt długo smażyć, gdyż ma goryczkowaty smak i straci świeżość. Sos doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.
Dorzucić ugotowane brokuły, a na sam koniec przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tych pomidorków nie obiera się ze skórki, dlatego należy wrzucić je na sam koniec i wymieszać z sosem tuż przed podaniem na stół, aby w gorącym sosie skórka nie odeszła.
Zamiast pomidorków koktailowych można zastosować pomidora pokrojonego w ćwiartki, ale ze zdjętą skórką.
Danie podawać z ugotowanym al dente makaronem "rurki".
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl