Kotlet schabowy po generalsku

Składniki potrawy

60dag schabu
tłuszcz do smażenia
2dag mąki
2dag grzybów suszonych
20dag kapusty kwaszonej
5dag cebuli
3dag tłuszczu
2dag mąki
4 sztuki usmażonych naleśników
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki i surówki

Przyrządzanie

Mięso umyć, odciąć kości, pozostawić tylko małe odcinki kości żebrowej. Z mięsa ściąć zbędny tłuszcz, pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować owalne kotlety, posypać przyprawami i mąką, usmażyć z obu stron.

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, posiekać. Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów i mięsa, ugotować.

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, zasmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą i grzybami, chwilę pogotować, doprawić, ułożyć na kotletach, zawinąć w naleśniki.

Następnie panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami i surówkami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl