szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
Najpierw zagotować mleko w proporcji pół na pół z wodą.
Kaszę wypłukać we wrzącej wodzie, osączyć, włożyć do wrzątku, zamieszać, ugotować, ostudzić.
Żółtka utrzeć razem z cukrem, wymieszać z kaszą i wymytymi rodzynkami.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z kaszą i sokiem z cytryny. Wyłożyć do wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką naczynia, wygładzić powierzchnię i polać stopionym masłem, zapiec.
Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl