20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
Ugotować kaszę gryczaną na sypko. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać ja wrzącą osoloną wodą, następnie ugotować pod przykryciem, odcedzić i odparować.
Następnie umyć jabłka, obrać, przekroić na połowę, usunąć dokładnie gniazda nasiennei pokroić w cząstki.
Czas na cebulę: obrać ją, opłukać, pokroić w kostkę.
Słoninę także pokroić w kostkę, następnie częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, wymieszać z kaszą, zmielonymi ziemniakami i jabłkami, doprawić do smaku.
Na koniec zapiec kaszę w wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą żaroodpornym naczyniu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl