Kasza gryczana po gospodarsku

Składniki potrawy

20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz

Przyrządzanie

Ugotować kaszę gryczaną na sypko. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać ja wrzącą osoloną wodą, następnie ugotować pod przykryciem, odcedzić i odparować.

Następnie umyć jabłka, obrać, przekroić na połowę, usunąć dokładnie gniazda nasiennei pokroić w cząstki.

Czas na cebulę: obrać ją, opłukać, pokroić w kostkę.

Słoninę także pokroić w kostkę, następnie częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, wymieszać z kaszą, zmielonymi ziemniakami i jabłkami, doprawić do smaku.

Na koniec zapiec kaszę w wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą żaroodpornym naczyniu.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl