Karp po krakowsku

Składniki potrawy

1kg karpia
8dag kaszy gryczanej
2dag tłuszczu do kaszy
5dag suszonych grzybów
8dag cebuli
2 żółtka
200ml śmietany
sól, pieprz

Przyrządzanie

Karpia przygotować. Kaszę opłukać, zalać wrzącą wodą (1 szklanka) z dodatkiem tłuszczu.

Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, przykryć i ugotować na parze. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki.

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z ugotowaną kaszą, grzybami i żółtkami oraz obraną z ości i drobno pokrojoną pozostałą rybą, doprawić.

Następnie napełnić wnętrze ryby polać tłuszczem i upiec.

Pod koniec pieczenia polewać doprawioną śmietaną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl