Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Chleb pokroić na kromki i posmarować cieńko masłem. Avocado pokroić na plasterki - tak jak kroimy np. wędlinę i kładziemy na kromki chleba.
Cebulę tniemy na bardzo cieńkie plasterki i w całości (nie siekamy) kładziemy na plastry avocado, na koniec do smaku delikatnie posolić.
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek
Forma potrawy: Zupy
2 avocado
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
mała cukinia lub ogórek sałatkowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek