Kaczka z jabłkami

Składniki potrawy

kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g

Przyrządzanie

Kaczkę młodą bez wnętrzności musimy z niej obciąć skrzydła, natomiast nogi należy naciąć w skórze otwory i w nie wsadzić nogi bez płetw - kaczka jest w ten sposób uformowana do pieczenia, następnie wsypujemy do wnętrza majeranek razem z pociętymi drobno 2 ząbkami czosnku, pieprzem i solą - dodatkowo nią nacieramy kaczkę z zewnątrz z każdej strony.
 
Następnie kroimy jabłko na 4 części i obtaczamy je w cukrze z majerankiem i następnie wkładamy kawałki do wnętrza i pieczemy w brytfannie w piekarniku w temp. ok. 180?C, przez ok. 1 godz. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki dania.
 
Obrane ziemniaki ścieramy na najdrobniejszym oczku tarki - przygotowujemy je przed samym podaniem w przeciwnym razie czernieją, również na tarce ścieramy 1 cebulę mieszamy razem po dodaniu łyżek czubatych mąki, doprawiamy do smaku solą i wbijamy 1 jajko całość mieszamy i następnie smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem.
 
W jabłkach nożem usuwamy gniazda nasienne i następnie kroimy je na plasterki oraz np. foremką można wycinać fantazyjne formy np, gwiazdki lub podawać w plasterkach wtedy należy zdjąć skórkę, następnie wykrojone plasterki wkładamy do wody zakwaszonej sokiem z cytryny - nie ciemnieją.
 
Na patelni rozpuszczamy surowe masło i układamy odsączone plastry jabłek na dobrze rozgrzanym maśle, obsypujemy je z wierzchu cukrem i po chwili przewracamy na drugą stronę, dodajemy odrobinę majeranku i na koniec odrobinę miodu - krupniku.
 
Kaczkę po upieczeniu wyjmujemy z niej jabłka, natomiast sos spod niej przelewamy przez sito do garnka i dodajemy do niego żurawin i po podgrzaniu oblewamy nim potrawę

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl