Jabłecznik pyszny

Składniki potrawy

40dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
25dag margaryny
4 jaja
20dag cukru pudru
maly proszek do pieczenia
70dag oczyszczonych jablek
cukier waniliowy

Przyrządzanie

Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając.
 
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta.
 
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl