Grzanki z serem mozzarella

Składniki potrawy

250g chleba
100g sera mozzarella lub bryndzy owczej
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia

Przyrządzanie

Chleb pokroić na kromki o grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę.

Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. W analogiczny sposob pokroic ser. Na jeden kawałek sera powinny przypadać 2 kawałki chleba.

Wkladac ser między dwa kawałki chleba. Boki tak sporządzonych kanapek moczyć
w wodzie i obtaczać kilkakrotnie w mące.

Kanapki ukladać na dużym płaskim półmisku tak, by nie stykały się ze sobą.

Jaja roztrzepać starannie z odrobiną soli. Masą tą pokryć kanapki. Odstawić
na godzinę. Po upływie tego czasu jaja powinny całkowicie wsiąknac w chleb.

Smażyć w dużej ilości wrzącej oliwy na jasnozłoty kolor (ok. 10 min). Osaczyć z nadmiaru tluszczu. Podawać gorące.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl