Na 12 sztuk:
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru
Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
Jaja i żółtko lekko ubić trzepaczką, dodać mleko, wodę mineralną, mąkę, masło, cukier i sól. Wymieszać na jednolite, płynne ciasto. Odstawić na godzinę. Przed smażeniem ciasto wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste, dodać trochę wody.
Dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem, smażyć cienkie naleśniki. Odkładać jeden na drugim.
Przygotować farsz: jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki a następnie na małe kawałki. Zaraz po pokrojeniu włożyć do miseczki z sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę masła, włożyć jabłka, smażyć aż będą miękkie (nie powinny się rozgotować). Dodać rodzynki i biały cukier.
Wymieszać i odstawić, do czasu aż farsz ostygnie.
Przygotować sos: masło z cukrem brązowym utrzeć na pulchną masę. Ubić śmietankę i dodać do masła. Małymi porcjami wlewać rum, delikatnie mieszając.
Naleśniki smarować masą jabłkową, zwijać w rulony, układać w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym masłem. Wstawić do gorącego piekarnika na 5-10 minut.
Polać sosem rumowym i od razu podawać.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl