50dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz
Filety rozmrozić, umyć, osuszyć przy pomocy ściereczki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.
Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, następnie warzywa te podsmażyc na oleju.
Żaroodporny półmisek wyłozyć warzywami, na nich ułożyć porcje ryby, zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym, posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem.
Piec przez około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl