łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz biały
sól
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
0,5kg pomidorów świeżych lub konserwowych
Wypatroszyć i wyfiletować pstrąga. Rybę naciąć od środka wzdłuż kręgosłupa, rozłożyć ją na płask i ostrym nożem wyciąć kręgosłup.
Pstrąga doprawić z obu stron sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Na patelnie położyć pstrąga, skora do dołu i smażyć ok. 10 minut. Przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć ok. 5 minut.
Podczas smażenia pstrąga w garnku rozgrzać oliwę, dodać ząbki czosnku i smażyć aż czosnek zbrązowieje. Wyjąć czosnek i dodać pomidory. Dusić pomidory ok. 15 minut. Do pomidorów dodać pietruszkę i bazylię. Wyjąć rybę na półmisek i polać sosem pomidorowym.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl