Eklery

Składniki potrawy

Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej

Przyrządzanie

Przygotować ciasto: zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać na małym ogniu. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniace i zacznie odstawać od scianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jaju, przez cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.
Ciasto przełożyć do szprycy. Wyciskać podłużne eklery w dużych odstępach na lekko posmarowaną blachę. Piec 15-20 min. w ogrzanym piekarniku w temp. 180-200 st. C (przez pierwsze 10 min nie należy otwierać piekarnika).
Upieczone i ostudzone eklery przekroic wzdłuż na połowę. Górne połówki pokryć lukrem lub polewą.
Śmietankę zagotować z wanilią, po zagotowaniu wanilię należy usunąć. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlewać powoli do żółtek gorącą śmietankę i ucierać na parze, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Do masy dodać utarte na pianę masło i wymieszać krem. Połówki eklerów napełnić kremem i nakryć połówkami polukrowanymi.
Do kremu można dodać:
100 g gorzkiej czekolady, 50 g czekolady w proszku i 50 g zmielonych migdałów, 1 łyżkę kawy i 1 łyżkę rumu, 70 g orzeszków pistacjowych i 25 ml wiśniówki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl