1kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól
Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą.
Masę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną.
Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała.
Jeść z pikantną surówką.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl