Dynia zapiekana z jajami

Składniki potrawy

800g dyni
2 cebule
3 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
50g ostrego sera
sól, pieprz, koperek

Przyrządzanie

Dynię należy opłukać, obrać ze skórki, wyjąć pestki, miąższ pokrajać w kostkę, oprószyć solą, dodać podsmażoną na maśle, drobno poszatkowaną cebulę i skropić cytryną.

Przykryć i dusić do miękkości, po czym dodać rozmącone jaja, dobrze wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.

Zalać śmietaną i posypać startym ostrym serem.

Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl