4 podłużne, chrupiące bułeczki
75g masła lub margaryny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu w śmietanie
1 łyżka koperku, posiekanego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 jabłka deserowe, wydrążone i pokrojone w plasterki
4 rolmopsy ze śledzia, pokrojone w paski
Do przybrania:
4 korniszony
Bułeczki przekroić wzdłuż od góry, spód pozostawiając w całości. Rozcięte strony rozsunąć i obie części posmarować masłem. Kwaśną smietanę, chrzan i koperek zmiksować i przyprawić do smaku. Pozostawić kilka plasterków jabłka.
Do kwaśnego sosu kremowego włożyć pozostałe plasterki jabłka wraz z paseczkami rolmopsów. Delikatnie wymieszać, włożyć do bułeczek.
W każdym korniszonie zrobić 3-4 rozcięcia wzdłuż (nie do końca) i rozchylić w kształcie wachlarzy. Wypełnione bułeczki udekorować przygotowanymi korniszonami i pozostałymi plasterkami jabłka.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl