Dorsz zapiekany z fasolą

Składniki potrawy

75dag filetów z dorsza
50dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10dag masła
15dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5dag tartego sera żółtego
sól, pieprz

Przyrządzanie

Dorsza włożyć do zimnej wody i zagotować, zostawić na 10 min, następnie wyjąć i podzielić na drobne kawałki.
Fasolę gotować w czterech litrach zimnej wody, bardzo wolno doprowadzając do zagotowania. Następnie odlać wodę i zalać fasolę przygotowaną wrzącą wodą, dodać marchew, cebulę i włoszczyznę. Gotować bardzo wolno.
Gdy fasola będzie miękka, wyjąć ją w ilości na jedną szklankę i przetrzeć przez sito na puree.
Jedną cebulę i czosnek przesmażyć na maśle nie doprawadzając do zarumienienia.
Rozprowadzić w szklance wywaru z fasoli, dodać śmietankę, ketchup oraz puree z fasoli w takiej ilości aby otrzymać niezbyt gesty sos.
Wymieszać pozostałą fasolę z ugotowanym dorszem, przyprawić solą i pieprzem.
Włożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem, na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w plasterki, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 30 min.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl