Dorsz po lwowsku

Składniki potrawy

Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz

Przyrządzanie

Suszone śliwki zalewamy wodą tak, by były całkowicie zakryte. Po dwóch godzinach dolewamy do nich wino i zagotowujemy, a następnie miksujemy.
 
Mieszamy dokładnie z majonezem, by otrzymać sos. Dorsza obieramy ze skóry i ości, odcinamy głowę, płetwy i ogon. Przygotowujemy bulion warzywny. Moczymy chwilę bułkę w mleku, wyciskamy ją, a następnie dodajemy do obranego dorsza, jajka i pokrojonej cebuli, by wszystko razem bardzo dokładnie zmielić (w ręcznej maszynce nawet do trzech razy), w trakcie mielenia doprawić.
 
Z otrzymanej masy formujemy pulpeciki, które gotujemy 30 minut na niewielkim gazie w bulionie. Do gotowania możemy wykorzystać także pozostałą po śliwkach wodę.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl