Deser z suszonych śliwek

Składniki potrawy

0,5kg suszonych śliwek
2 łyżki masła
75 gram ryżu
laska wanilii
1/2 litra mleka
3 białka
150 gram cukru
wiśniówka
łyżka wiórków kokosowych (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Ryż opłukać, następnie gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli. Ugotowany ryż odcedzić, przelać zimną wodą.

Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać.

Ze śliwek usunąć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko masłem i przełożyć do niego ryż; na środku ułożyć śliwki i polać niewielką ilością wiśniówki.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostałą część cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut. Deser podawać ciepły.

Aby deser nabrał bardziej wykwintnego charakteru, do piany można dodać łyżeczkę wiórków kokosowych.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl