MENU
ZWIŃ MENU

Cukinia z grilla z sosem jogurtowym

Forma potrawy: Dania na grilla, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

cukinia 1 szt
jogurt
pietruszka - nać
oliwa z oliwek
cytryna
czosnek kilka ząbków
sól
pieprz

Przyrządzanie

Do jogurtu dodać pokrojoną natkę pietruszki, około 4 łyżek oliwy, przeciśnięte ząbki czosnku i sok z cytryny.

Wymieszać wszystko i doprawić solą.

Sos dobrze jest zrobić trochę wcześniej i wstawić do lodówki.

Umyć cukinię, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. 
Posypać je solą, pieprzem i ułożyć na rozgrzanym grillu. 
Przypiec z obu stron tak, aby były złociście chrupiące. 

Podać do gorących plastrów schłodzony sos jogurtowy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cukinia faszerowana z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz

Cukinia z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól

Cukinia serowa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek

Szaszłyczki wieprzowe z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz