kg dojrzałych pomidorów
50dag kwaśnych jabłek
25dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego
Pomidory należy sparzyć, oblać zimną wodą i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w kostkę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i także pokroić na ósemki.
Czosnek i imbir obrać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu.
Wlać ćwierć szklanki octu i, mieszając, zagotować.
Następnie 60-75 min gotować na małym ogniu, często mieszając i wlewając po trochu resztę octu.
Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i natychmiast je zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Po otwarciu przydatność do spożycia to około miesiąć (przy przechowywaniu w lodówce).
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl