2kg dojrzałych gruszek
30dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250ml octu winnego
20dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
Gruszki obrać, miąższ pokroić w kostkę. Obraną cebulę, czosnek oraz chili (bez pestek) drobno posiekać.
Dodać do tego pokrojone daktyle, obrany starty imbir, sok z pomaranczy i cytryny, ocet i przyprawy.
Wymieszać i gotowac około 20 min.
Dosypać cukier, gotowaą następne 30 minut. Gorący chutney włożyć do ciepłych słoików i szczelnie zamknąć.
Przetwór jest gotowy do spożywania po miesiącu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl