Boczek na ostro z grilla

Składniki potrawy

boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt

Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbki

Przyrządzanie

Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj ze sobą (najlepiej blenderem).
 
Cebule pokrój w talarki, a boczek w paski (2 cm grubości).
 
W misce układaj boczek warstwami i zalewaj marynatą. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
 
Piec na grillu 30 minut, od czasu do czas przewracając i polewaj marynatą.
 
Na 10 minut przed końcem połóż na grill pokrojoną cebulę.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl