Aromatyczne śliwki w occie

Składniki potrawy

3kg śliwek
30dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii
2 liście laurowe

Przyrządzanie

Do konserwowania nadają się zarówno mirabelki, jak i małe renklody, a także niezbyt dojrzałe węgierki.

Tak przygotowane, są doskonałe do mięs - zwłaszcza do pieczeni wieprzowej lub dziczyzny.

Cukier, wanilię, goździki, pieprz, liście laurowe włożyć do emaliowanego garnka. Wlać ocet. Powoli doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać, ostudzić.

Śliwki przebrać, wybierając zdrowe i najbardziej dorodne. Umyć i osuszyć.

Za pomocą nożyczek lub noża obciąć ogonki kilka milimetrów od owocu.

Wygotować słoiki i osączyć na czystej ściereczce lub na papierowym ręczniku.

Włożyć do nich śliwki. Najlepsze są słoiki z hermetycznym zamknięciem.

Śliwki zalać octem, odcedzając przyprawy.Owoce muszą być przykryte płynem. Zamknąć słoiki i odstawić przynajmniej na miesiąc.

Rady:
Do marynowania wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe śliwki, jędrne, bez zmarszczki przy ogonku. Dla uzyskania lepszego aromatu - w co 10. śliwkę wkłuć goździk.

Jeśli chcemy mieć marynatę o delikatniejszym smaku, na 3 kg owoców bierzemy 1 kg cukru,1/3 l octu,a z przypraw tylko cynamon w kawałkach i goździki.

Zagotowujemy ocet, cukier i przyprawy z 2 l wody. Gorącą marynatą zalewamy śliwki Następnego dnia zlewamy zalewę, znów zagotowujemy i gorącą ponownie zalewamy owoce.

Czynność powtarzamy 4-krotnie.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl