750g dyni
125ml wody
4 żółtka
100g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125ml śmietany kremowej
Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę, włożyć dynię, dusić pod przykryciem przez 15 min. Ostudzić, przetrzeć przez sito.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową i imbir, wymieszać.
Masło roztopić w rondelku, ostudzić, wymieszać z masą jajeczną. Białka ubić na sztywną pianę, również wymieszać z masą. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przetartą dynią, a następnie dodać do masy jajecznej.Całość wyłożyć na spód do tortu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C, piec 20 minut.
Wyjąć, ostudzić, wstawić na 2 godz. do lodówki.
Śmietanę ubić, udekorować tort. Podawać od razu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl