Zobacz wszystkie przepisy z orzechami
Pomidorki faszerowane kozim serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
16 pomidorków koktajlowych
150 g koziego sera do smarowania
lub twaróg + łyżka śmietany 18%
3 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki posiekanej bazylii
świeżo zmielony pieprz
Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
2 sałaty
4 pomarańcze
1/2 szklanki jogurtu
2-3 łyżki posiekanych orzechów
łyżka soku cytrynowego
cukier puder
Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 kalafior (60 dag)
5 dag rodzynek
5 dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
Sandwicze z kremem serowo-orzechowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kieliszek brandy
łyżeczka masła
łyżka śmietany 22%
4 kromki chleba tostowego
4 plastry sera typu rokpol
2 małe gruszki
2 łyżeczki orzechów włoskich