MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Grzanki z serem mozzarella

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

250 g chleba
100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

300 g sera twardego lub półtwardego
300 g sera z przerostem pleśni
300 g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100 g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Rolada serowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pasta czosnkowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

25 dag twarogu
10 dag jogurtu
jajko
cytryna
główka czosnku

Dodatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pomidorki faszerowane kozim serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

16 pomidorków koktajlowych
150 g koziego sera do smarowania
lub twaróg + łyżka śmietany 18%
3 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki posiekanej bazylii
świeżo zmielony pieprz

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pasta twarogowa z cebulą

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

25 dag twarogu
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki kefiru lub śmietany
sól
słodka papryka w proszku do smaku

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pasta jogurtowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

Jogurt naturalny bez dodatków
Pieczywo

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Feta w czosnku i parmezanie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy


ser feta
ząbki czosnku (1 na 100g fety)
parmezan (tyle ile fety)
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel oliwy (niekoniecznie)

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis