Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
20 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast
Forma potrawy: Desery
350g mrożonych cząstek jabłek
225g mrożonych malin
50g brunatnego cukru
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów laskowych posiekanych
50g stopionego masła lub margaryny
Forma potrawy: Desery
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
50 dag zielonego makaronu
sól
Na sos:
10 dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
Forma potrawy: Desery
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
Forma potrawy: Ciasta
Na ciasto:
30 dag (półtorej szklanki) mąki
20 dag margaryny
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
Na masę:
kg jabłek
40 dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej