Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
100g wędzonego boczku, pokrojonego w plasterki
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
225g serka kremowego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g odsączonych moreli z puszki, w połówkach
oliwki zielone
Do podania:
plasterki ogórka
Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje
70 dag marchwi
1-2 cebule
10 dag świeżego boczku
natka pietruszki
tymianek
sól
Naleśniki z grzybowym nadzieniem
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
Kurczak po rosyjsku z jabłkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 duża cebula, 3 jabłka
łyżka oleju, 2 łyżki masła
3 plastry bekonu
1,5 szklanki białego wina
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, mąka
Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15 dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli
Do podania:
ziemniaki