MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Kotlety de Volaille z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

4 piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
masło do smażenia
5 dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10 dag tartej bułki
sól, pieprz

Do podania:
frytki
pomidory

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Karp z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
5 dag cebuli
pietruszka
30 dag borowików lub pieczarek
5 dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz

Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Pasta drożdżowa

Forma potrawy: Inne potrawy, Śniadania

2 cebule
trochę oleju
10 dkg drożdży
1/4 szkl. płatków owsianych lub 1 szkl. startego selera
natka piertuszki
pieprz ziołowy

Do podania:
chleb
kiszone ogórki

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Kurczak tagliatelle

Forma potrawy: Dania główne

450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do posypania:
słodka papryka

potrawa z grzybów » zobacz przepis