MENU
ZWIŃ MENU
Składnik lody (każdy rodzaj) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Lody pistacjowe

Forma potrawy: Desery

100g zmielonych migdałów
50g posiekanych niesolonych orzeszków pistacjowych
2 łyżki wody różanej
1/2 litra lodów waniliowych

Desery z lodów » zobacz przepis

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Desery

połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu

Desery z lodów » zobacz przepis

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Desery

225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)

Desery z lodów » zobacz przepis

Gruszki w czekoladzie z lodami

Forma potrawy: Desery

 
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)
 

Desery z lodów » zobacz przepis

Płonące banany

Forma potrawy: Desery

 
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
 

Desery z lodów » zobacz przepis

Napój truskawkowy z wermutem

Forma potrawy: Desery, Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

35 dag truskawek
10 dag cukru
1 szklanka wermutu
2 szklanki wody sodowej
lody konsumpcyjne

Desery z lodów » zobacz przepis

Smażone banany w miodzie

Forma potrawy: Desery

6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej

Desery z lodów » zobacz przepis