MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z morelami

Składnik morele został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Krem z suszonych moreli

Forma potrawy: Desery

 
6 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5 dag cukru
 

Desery z moreli » zobacz przepis

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Desery

500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)

Desery z moreli » zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

Desery z moreli » zobacz przepis

Wiedeńska legumina ryżowa z morelami

Forma potrawy: Sałatki, Desery

 
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany
 

Desery z moreli » zobacz przepis

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

Desery z moreli » zobacz przepis

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Desery

3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
 

Desery z moreli » zobacz przepis

Owoce w sosie toffi

Forma potrawy: Desery

359g mrożonych malin
459g odsączonych przepołowionych moreli z puszki
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
6 łyżek brunatnego cukru

Do przybrania opcjonalnie:
gałązki mięty

Desery z moreli » zobacz przepis

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

 
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100 g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50 g cukru
70 g masła
3 białka
50 g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
 

Desery z moreli » zobacz przepis