Forma potrawy: Desery
1 litr piwa jasnego
5 dag pierników
10 dag rodzynek
10 dag migdałów
2 dag masła
cukier
Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe
60 dag mango (2 owoce)
100 ml Campari (10 łyżek)
60 ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej
Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy
Forma potrawy: Desery, Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
35 dag truskawek
10 dag cukru
1 szklanka wermutu
2 szklanki wody sodowej
lody konsumpcyjne
Szpikowane jabłka w winnym sosie
Forma potrawy: Desery
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250 ml białego wina
Forma potrawy: Desery
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady
Gruszki w śmietance pomarańczowej
Forma potrawy: Desery
1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)