Zobacz wszystkie przepisy z bazylią
Jajko na łososiu z sosem bazyliowym
Forma potrawy: Dania rybne, Śniadania
6 jajek
12 plastrów wędzonego łososia
1 cytryna
Do przybrania:
listki bazylii
Sos bazyliowy:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 3 listki bazylii, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
3/4 kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
Przystawka z melona i owoców morza
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki