Zobacz wszystkie przepisy z octem
Forma potrawy: Dania na grilla
500g wołowiny lub filetów z kurczaka
1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki
1 cebula pokrojona w plasterki
ciepłe tortille
Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej)
Sucha mieszanka do fajitas:
4 łyżki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 łyżeczki cuminu
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
450g mięsa z kiełbasek
350g krążków ananasa z puszki, odsączonych, a syrop pozostawiony
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej
2-3 dymki, posiekane
Do przybrania:
gałązki rzeżuchy
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Dania na grilla
boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt
Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbki
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy
Żeberka wieprzowe z rusztu lub piekarnika
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
750 g żeberek wieprzowych
olej do smażenia
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
schab 60 dag
ziemniaki 0,5 kg
Marynata
olej 100 ml
ocet winny 1 łyżeczka
kolendra, świeża, posiekana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa vegeta śródziemnomorska pikantna 1 łyżka
Sos
pasta warzywna "ajvar" 10 dag
majonez 10 dag
jajka ugotowane na twardo 3 szt
natka pietruszki posiekana 2/3 łyżki
pieprz