MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Kurczak ze śliwkami i migdałami

Forma potrawy: Dania główne

 
1 kurczak
25 dag migdałów
25 dag suszonych śliwek
25 dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20 g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz
 

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Dania główne

75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Peklowana karkówka w winie

Forma potrawy: Dania główne

3 kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Karp ze śliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
25 dag mrożonych śliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 - 4 łyżki oliwy
łyżka mąki
cynamon
goździki
imbir
sok z cytryny
sól
pieprz

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Szczupak faszerowany po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg szczupaka
15 dag cebuli
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej
5 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1 dag żelatyny
30 dag włoszczyzny bez kapusty
2 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Gulasz wołowy

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15 dag cebuli
2 dag mąki
2 dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza

Dania główne z przypraw » zobacz przepis