Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
35 dag gotowego makaronu lasagna
20 dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5 dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Sos mięsno-pomidorowy
40 dag mielonego mięsa wołowego
50 dag pomidorów
1 cebula
10 dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
Placek ziemniaczany z kukurydza
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
8 ziemniaków gotowanych (80 dag)
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka oleju
tymianek
1 szklanka kukurydzy
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki ketchupu
pieprz
3 łyżki tartego żółtego sera
Krokiety z kaszy gryczanej i sera
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
200 g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
szklanka płatków owsianych
2 jaja
cebula
sól
pieprz
50 g tartego parmezanu
1/2 szklanki tartej bułki
olej do smażenia
Forma potrawy: Dania główne
2 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek
20 dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
Forma potrawy: Dania główne
12 jajek
200 g ryżu
350 g pieczarek
2 cebule
2 zielone papryki
1 mały pomidor
120 g masła
300 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 łyżeczka papryki mielonej
sól, kminek